Online Shopping

ー About SOBA Flour

SOBA粉に
ついて

About SOBA Flour | SOBA粉について
十割SOBAとは

SOBA

ミの話

About Soba flour

おいしい蕎麦作りでもっとも大切なのは、蕎麦粉の品質と鮮度です。これが約束されていることで、私たちが提供する十割蕎麦の持ち味である「細くてコシのある麺」と「素直な味わい」が実現するのです。蕎麦の実は品種と使う部分によって香りや味が変わりますが、秋田県産の藪(やぶ)系蕎麦粉は外殻に近い内層粉・中層粉を使うことで豊かな香りを生かし、中国産のオーガニック更科(さらしな)粉は中心部の内層粉(一番粉)を使うことで歯切れの良い食感を引き出しています。また保管環境により大きく左右するのが品質です。長年信頼を置く秋田県の製粉メーカーでキカイで作る十割蕎麦に適した2種類のオーガニック品種を特別ブレンドし、使いやすい小ロットに分けた新鮮な蕎麦粉をこまめに発送してもらっています。こうしてできあがったのが、「切れづらく甘さも感じる」という魅力あふれる蕎麦なのです。


The most important thing for making delicious Soba is the quality and freshness of buckwheat flour. The most important characteristics of our 100% buckwheat noodles is our promise of “thin and stiff noodles” and the “honest taste.” The aroma and taste of oats will change depending on the varieties and parts used. We utilize the inner and intermediate-layer of Yabu-type oat flour from Akita Prefecture for a rich aroma. We also use the inner layer of Chinese domestically produced Organic Sarashina powder to bring out a crispy texture. A milling maker has been specially blending two kinds of organic varieties suitable for 100% buckwheat in Akita Prefecture. They carefully send out fresh buckwheat flour divided into small, easy-to-use portions. In this way, we can produce tasty and lengthy buckwheat noodles.

十和田湖とSOBA This sentence is a dummy. This sentence is a dummy.

十和田湖

SOBA

Lake Towada and SOBA

大切な蕎麦は、十和田湖近くにある秋田県の製粉メーカー「株式会社OGURA」からやって来ます。香り高い藪(やぶ)系蕎麦粉は、十和田高原生まれ。標高約500メートルの高原にある契約栽培農場でオーガニック栽培され、種子から2段階低温倉庫貯蔵にいたるまで徹底してトレーサビリティ管理されています。また喉ごしの良い美しい更科(さらしな)粉は、中国東北部育ち。過去に一度も農薬や化学肥料を使ったことのない自社畑で、青森在来の蕎麦種子から育て始めたのが33年前のことでした。以来、インターナショナルオーガニック認証により栽培され、現在日本に輸入されている中でも最高品種といわれています。皆さんに安心して口にして頂ける優良環境ですくすくと育った2つの蕎麦を良いとこ取り。ゆるぎない安心保証と、「素直なおいしい蕎麦だね!」と言って頂ける「スタンダードの良さ」が何よりの自慢です。


Great quality buckwheat noodles come from the flour factory “OGURA Co., Ltd.” in Akita Prefecture near Lake Towada. Yabu-style buckwheat flour was born in Towada Kogen. It is organically grown on a contract farm located at a plateau of about 500 meters above sea level. Soba seeds are thoroughly managed by 2-stage low-temperature storage. It was 33 years ago that they started to send Japanese native Aomori buckwheat seeds to a farm in China that has never used pesticides or chemical fertilizers in the past. Since then, it has been grown under the International Organic Certification, and is said to be the best variety ever imported into Japan. It is guaranteed to be the best quality.

キカイ打ちに適したオリジナルブレンド

キカイ打ちに
適した
オリジナルブレンド

Original blend suitable for Machine

私たちのこだわりは、国産および日本由来の種子から育てたオーガニック栽培の蕎麦粉だけを使うという「高い安全性と安定した品質」。そしてもう1つの大きなこだわりは、キカイで作った蕎麦に合うように考え抜いた「黄金比ブレンド」です。秋田県の「株式会社OGURA」へ足を運んで何度も試行錯誤を重ねることで、香りの良い藪(やぶ)系と喉ごしの良い更科粉の等分調合がベストという考えに行き着きました。また「株式会社OGURA」が持つ高い製粉技術による「超微細分」に挽いてから2種類の蕎麦粉を合わせることで、なめらかで混ざりの良い蕎麦玉になります。飲食店様などへオリジナルブレンドの蕎麦粉をお分けすることも可能です。


Our commitment is “high safety and stable quality”, using only organically grown buckwheat flour grown from domestic and Japanese-derived seeds. Our “Golden Ratio Blend” made for the machine. By traveling to“OGURA Co., Ltd.” and repeating trial and error, we have found the best well-balanced mix of Yabu and Sarashina. By combining the two types of buckwheat flour after being ground in the “ultra-fine portion” by the high flour milling technology possessed by “OGURA,”it becomes a smooth, well-blended buckwheat flour. We can also sell our original blend of buckwheat flour to your restaurant.

取引製粉会社 
Trading flour milling company

株式会社OGURA  
OGURA CORPORATION

株式会社OGURA

〒018-5701
秋田県大館市比内町扇田字倉下5-1
TEL : 0186-55-3090
URL : http://www.oguraseifunsho.jp/

5-1 Jikurashita Hinaimachiogita, Odate, Akita ,Japan 018-5701
TEL : (+81)186-55-3090
URL : http://www.oguraseifunsho.jp/

1981年創業。各種そば粉の製粉や加工品の製造をしています。
平成28年7月に「株式会社おぐら製粉所」から「株式会社OGURA」に社名を変更いたしました。
創設企業名のO、G、U、R、A、には意味がこめられています。
OGURAは接続可能な循環型農業を通じて、お互い顔の見える信頼関係を重視し、地球環境農業支援ネットワーク構築を目指す企業です。

Organic(有機) / Gain(穀類) / Unity(連帯・調和)
Recycle(再生) / Agriculture(農業)


Founded in 1981. We manufacture various buckwheat flour and processed products. In July 2016, the company name was changed from “Ogura flour mill Co., Ltd.” to “OGURA Co., Ltd.”. The names of the founding companies O, G, U, R, A, have meaning. OGURA is a company that aims to establish a global environment agriculture support network, emphasizing the trust relationships that face each other through connectable recycling agriculture.

Organic (organic) / Gain (cereals) / Unity (solidarity, harmony) Recycle (reproduction) / Agriculture (agriculture)

PAGE TOP